Belastingvrij Sparen 2022 (Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben?) | HetGeldCollege.nl (2024)

Belastingvrij sparen, we willen het allemaal zo ontzettend graag. Toch zijn er in Nederland belastingtarieven verbonden aan je vermogen. Echter, er is een ook belastingvrije voet of je spaargeld. Hierdoor hoef je over een bepaald bedrag geen belasting te betalen. Hoeveel is dat eigenlijk precies?

Belastingvrij sparen? In Nederland mag je in 2022 per persoon €50.650 belastingvrij sparen. Als je een fiscaal partner hebt wordt dit bedrag verhoogd naar €101.300.

Nu je dit weet wordt het tijd om wat dieper op het onderwerp ”belastingvrij sparen” in te duiken. Als eerste lees je hoeveel spaargeld je in jouw situatie belastingvrij mag hebben. Daarna kijken we wat er precies onder ”spaargeld” wordt verstaan (dit is namelijk meer dan alleen je spaargeld op de bank). Verder kijken we naar hoeveel belasting je echt moet betalen én hoe je ervoor zorgt dat je minder belasting gaat betalen. Tot slot kijken we naar de nieuwe regels voor 2022. Lees snel verder!

Lees ook: Zoveel heeft een Nederlander gemiddeld aan spaargeld!

Hoeveel Spaargeld Mag Jij Belastingvrij Hebben?

Hoeveel spaargeld je belastingvrij mag hebben hangt heel erg af van je relatiestatus in de Nederlandse maatschappij. Zo betalen alleenstaande mensen tot een bedrag van €50.650 dus geen enkele vorm van belasting over hun spaargeld.

Het is hierbij goed om te weten dat dit ook geld voor studenten van 18 jaar of ouder en voor alleenstaande 65+’ers. Zolang je meerderjarig bent en geen fiscale partner hebt is dit het bedrag waar je rekening mee moet houden.

SituatieBelastingvrij spaargeld
Alleenstaand€ 50.650
Echtpaar/Fiscale partners€ 101.300
Gezin (minderjarige kinderen)€ 101.300
Student (18 jaar of ouder)€ 50.650

Dan even door naar mensen die wél een fiscale partner hebben of die een gezin hebben met minderjarige kinderen. In dit geval mag je tot €101.300 belastingvrij op je spaarrekening hebben staan. Dat is dus exact het dubbele van wat een alleenstaande mag hebben.

Het is dus goed om te weten dat, als je kinderen hebt, zij niet afzonderlijk belastingvrij mogen sparen. Het vermogen wat de kinderen hebben wordt opgeteld bij het vermogen van de ouders. Alles bij elkaar opgeteld wordt er gekeken hoe hoog het vermogen van het gezin is en of er dus belasting betaalt moet worden.

En hoe zit dat als je meerderjarige kinderen hebt? Zij worden, als het gaat om belastingvrij sparen, gezien als eigen personen. Ervan uitgaande dat zij geen fiscale partner hebben mogen zij dus elk €50.650 belastingvrij sparen. Let er wel op dat dit gevolgen kan hebben voor de hoogte van toeslagen en dergelijke, daar wordt dit bedrag namelijk wel weer meegerekend.

Wat Valt Er Onder ”Spaargeld”?

Wat er precies onder spaargeld valt is vaak niet duidelijk. Veel mensen denken bij spaargeld namelijk aan het geld op hun spaarrekening. Dat is logisch maar klopt niet helemaal. Als je wilt weten hoeveel je belastingvrij mag sparen moet je namelijk kijken naar je vermogen.

Je vermogen bestaat onder andere uit de volgende punten:

  • Het (spaar)geld op je bankrekening(en)
  • Beleggingen
  • Vakantiehuizen in Nederland of in het buitenland

Verder is het goed om te weten dat jouw eigen woning en eventuele auto’s niet worden opgeteld bij je vermogen. Hier hoef je dus geen rekening mee te houden.

Hoeveel Belasting Moet Jij Betalen Over Spaargeld?

Tot 2022 betaalde je belasting over een fictief rendement in box 3 van de inkomstenbelasting. Er hebben echter duizenden Nederlanders bezwaar gemaakt tegen deze regeling. De rechter heeft eind 2021 geoordeeld dat deze manier van belasting heffen niet is toegestaan.

Hoe vermogens in de toekomst belast gaan worden is op dit moment (medio 2022) nog niet duidelijk. Voor nu hoef je géén belasting over je vermogen te betalen, totdat de wetgever met een nieuwe regeling komt.

Vrijstelling Over Spaargeld Krijgen

Zoals je kunt zien valt de hoeveelheid belasting die je over spaargeld moet betalen heel erg mee. Wel zal dit bedrag hoger worden naarmate je meer spaargeld krijgt. Hoe zorg je er in alle gevallen voor dat je op een legale manier toch zo min mogelijk belasting betaalt? Daar zijn twee manieren voor!

Groen Sparen En/Of Beleggen

Als eerste kun je groen sparen of beleggen bij een bank. Dit betekent dat de bank jouw geld belegd in duurzame projecten. Die leveren over het algemeen iets minder rendement op dan normale projecten maar daar staat ook een belastingvoordeel én een groene wereld tegenover.

In 2022 is het bedrag wat je als alleenstaande belastingvrij mag sparen in groene spaarrekeningen en/of beleggingen verhoogd naar € 61.215. Met een fiscaal partner is dit bedrag verhoogd naar €122.430. Over dit bedrag betaal je dus geen enkele vorm van belasting.

Daarnaast wordt niet alleen je spaargeld minder belast, maar ook de belasting die je betaalt over je normale inkomen krijgt een korting (een soort extraatje van de overheid). Het gaat dan om 0,7% extra heffingskorting.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je €40.000 spaart via groene beleggingen. Dan krijg je dus €40.000 x 0,7% = €280 extra rendementsheffing op je normale inkomen uit arbeid of onderneming.

Wel is het goed om te weten dat dit alleen kan bij banken die een product hebben waar zij een ”groenverklaring” van de overheid van hebben gekregen. Dit zijn eigenlijk ABN AMRO, Rabobank en ING. Wel is het goed om te weten dat alleen ING nog klanten aanneemt, ABN AMRO en Rabobank hebben dit tijdelijk stilgezet.

Pensioen

Een andere manier om minder belasting over je spaargeld te betalen is door het opzij te zetten voor je pensioen. Dat werkt eigenlijk als volgt. In Nederland is het zo dat we eigenlijk allemaal een pensioengat hebben. Dat betekent dat we per jaar minder sparen dan wat we voor ons pensioen moeten en zouden mogen sparen.

Van de overheid mogen we dit gat elk jaar zelf belastingvrij aanvullen. Dit op te vullen gat noemen we ook wel ”jaarruimte”. Dat geld mag je dus belastingvrij op een pensioen-spaarrekening zetten. Als je wilt weten hoeveel jij belastingvrij mag sparen voor je pensioen dan kun je deze rekenmachine van Brand New Day gebruiken.

Houdt er wel rekening mee dat je dit geld écht alleen maar voor je pensioen mag gebruiken. Haal je het geld er eerder vanaf dan betaal je het hoogste belastingtarief (49,50%) + een boete van 20%. Dan verlies je natuurlijk bijna al je vermogen en dat wil je voorkomen.

Belastingvrij Sparen Na 2022

Tot slot nog even het kopje over sparen in 2022. De regels voor belastingvrij sparen worden dan namelijk aangepast. Dat zou voor spaarders ontzettend gunstig kunnen zijn, aangezien je écht een stuk minder belasting gaat betalen over spaargeld als je uitgaat van een daadwerkelijk rendement.

De reden hiervoor is dat het kabinet al jaren rekent met een fictief rendement om te berekenen hoeveel voordeel je uit je spaargeld haalt. Het nadeel is alleen dat deze rente een stuk hoger ligt dan de werkelijke rente die tegenwoordig rond de 0,0% schommelt.

Het is nu (medio 2022) nog niet duidelijk hoe het nieuwe belastingstelsel in box 3 eruit gaat zien. Er valt dus ook nog niet te zeggen of de nieuwe regeling daadwerkelijk interessanter wordt.

Belastingvrij Sparen 2022 (Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben?) | HetGeldCollege.nl (2024)

FAQs

Belastingvrij Sparen 2022 (Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben?) | HetGeldCollege.nl? ›

In fiscaal jaar 2022 werd slechts een aanpassing aan de inflatie doorgevoerd. De vrijstelling voor het spaarbedrag, dus het maximum spaargeld 2022, werd verhoogd naar € 50.650, of € 101.300 voor fiscale partners. In 2023 werd dit andermaal verhoogd.

Hoeveel spaargeld mag je hebben op 1 januari 2024? ›

Stap 3: bereken de grondslag sparen en beleggen

Van de rendementsgrondslag (uitkomst stap 2) trekt u het heffingsvrij vermogen af. Dat is uw grondslag sparen en beleggen. Het heffingsvrij vermogen is in 2024 € 57.000 per persoon. Dus voor u en uw fiscaal partner samen € 114.000.

Hoeveel geld mag ik op mijn spaarrekening hebben belastingvrij? ›

De heffingsvrije grens voor belastingvrij sparen bedraagt 57.000 euro per persoon. Fiscaal partners hebben samen recht op een heffingsvrije grens van 114.000 euro. Deze grenzen waren in 2023 hetzelfde.

Hoeveel belasting betaal je over 150.000 euro spaargeld? ›

Als we uitgaan van een vermogen van 150.000 euro zonder fiscaal partner, dan is het heffingsvrij vermogen 57.000 euro. Dan blijft er een bedrag van 93.000 euro over dat wordt belast in box 3. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een bank- en spaartegoed van 43.000 euro.

Hoeveel spaargeld belastingvrij 2025? ›

Heffingsvrij vermogen 2025

In 2024 bedraagt het €57.000 per persoon.

Hoeveel geld mag je op je rekening hebben in 2024? ›

Belastingvrij sparen in 2024
JaarAlleenstaandFiscale partners
2024€ 57.000€ 114.000
2023€ 57.000€ 114.000
2022€ 50.650€ 101.300

Hoe voorkom ik dat ik belasting moet betalen over mijn spaargeld? ›

De Belastingdienst spreekt over groen sparen wanneer u uw spaargeld aanhoudt bij een bank die deelneemt in bepaalde projecten. In 2023 leveren dergelijke groene beleggingen een vrijstelling van € 65.072 (zonder fiscale partner) of € 130.144 (met fiscale partner). Over dit bedrag hoeft u geen Box 3 belasting te betalen.

Hoeveel spaargeld mag je hebben als je 65 bent? ›

Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld, dure sieraden of een auto. Als u alleen woont geldt een maximumbedrag van € 7.575, en als u met uw partner of met een kind (jonger dan 18 jaar) woont € 15.150 (bedragen voor 2024). Heeft u meer vermogen? Dan kunt u geen AIO-aanvulling krijgen.

Hoeveel belastingvrij vermogen 2024? ›

Grens vermogensbelasting 2024

Dit heet het heffingvrije vermogen. Voor 2024 is de vrijstelling €57.000 (voor fiscale partners het dubbele, €114.000).

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben 2024? ›

Dan geldt dit in 2024 vanaf € 1.306. Heeft u thuis cadeaubonnen liggen. Dan telt de waarde hiervan ook mee als deze samen met uw contant geld boven dit bedrag komt.

Hoeveel vermogensbelasting betaal je over 200.000 euro? ›

Voorbeeld box 3-belasting 2021Totaal
Grondslag sparen en beleggen€200.000 (€250.000 - €50.000)
Voordeel uit sparen en beleggen€6.820 (3,41% x €200.000)
Belastingtarief31%
Verschuldigde belasting€2.114
6 more rows

Hoeveel belasting betaal je over 1000.000 euro spaargeld? ›

Over een vermogen tot 100.000 euro betaal je aan heffing: 100.000 – 50.000 (vrijstelling) = 50.000 euro x 0,59 procent = 295 euro. Bij een vermogen vanaf één miljoen euro stijgt de heffing naar 1,76 procent over het meerdere. Dit is ook gelijk het maximum.

Hoe voorkom je vermogensbelasting het best? ›

Vijf tips om jouw vermogen te verlagen:
  • Een extra aflossing op de hypotheek. ...
  • Het volstorten van je jaarruimte. ...
  • Het doen van schenkingen. ...
  • Het ineens betalen van de zorgverzekering voor het gezin. ...
  • Investeer in energiebesparende maatregelen of in groene beleggingen.

Hoeveel geld mag je op je rekening hebben zonder belasting te betalen? ›

Je hoeft niet over het rendement op heel je vermogen belasting te betalen. Het eerste gedeelte is heffingsvrij vermogen. Of zoals dat vaak genoemd wordt: belastingvrij. In 2024 is het heffingsvrije vermogen zonder fiscale partner € 57.000,- en met fiscale partner € 114.000,-.

Wat heeft de gemiddelde Nederlander op zijn spaarrekening? ›

Uit de meest recente data (2022) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse huishoudens gemiddeld € 49.500 aan bank- en spaartegoeden bezitten. Dat klinkt als veel, maar het is goed om er rekening mee te houden dat de rijkere huishoudens het gemiddelde spaargeld flink omhoog trekken.

Hoeveel mag je op je spaarrekening hebben staan? ›

Het bedrag dat je belastingvrij mag sparen, ofwel aan vermogen mag hebben, verandert vrijwel ieder jaar. Er geldt een heffingsvrij vermogen van € 57.000 (2024, voor fiscaal partners € 114.000).

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor toeslagen 2024? ›

In 2024 kunt u huurtoeslag krijgen als uw vermogen op 1 januari 2024 niet hoger was dan € 36.952. Hebt u een toeslagpartner? In dat geval mag het vermogen van u samen op 1 januari 2024 maximaal € 73.904 zijn.

Hoe wordt spaargeld belast in 2024? ›

Het vermogen waarover u geen belasting hoeft te betalen is in 2024 € 57.000. Of € 114.000 als u een fiscaal partner heeft. Dat is hetzelfde als in 2023. Het belastingpercentage over box 3-vermogen is in 2024 36%.

Hoeveel spaargeld mag je hebben als je AOW hebt 2024? ›

Voor de AOW geldt geen limiet op je spaargeld,” vertelt financieel adviseur Annelies Schoonderbeek van By Annelies. “Of je nou € 1.000 of € 10.000 op de bank hebt staan, het maandelijkse AOW-bedrag is voor iedereen die deze uitkering krijgt hetzelfde.”

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5986

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.